E.F.T.

E.F.T. Emotional Freedom Technique

E.F.T. kan een onderdeel van een totaal behandeling zijn. EFT is een eenvoudige, veilige en doeltreffende methode zonder nare bijwerkingen voor herinneringen waaraan een ongewenste emotie is verbonden ( denk aan bijvoorbeeld trauma’s, fobieën, psychosomatisch en/of lichamelijke klachten).

Door gebruik te maken van de herinnering gaan we deze negatieve emotie met behulp van acupressuur neutraliseren: we bekloppen een aantal specifieke punten op gezicht, lichaam en handen waardoor de negatieve spanning wordt geneutraliseerd.

De herinnering aan een vervelende of traumatische ervaring zal niet verdwijnen, wel de emotie die daaraan gekoppeld was. EFT kun je inzetten voor elk probleem dat een spanning- of stresselement bevat.

Het lijkt natuurlijk nogal vreemd dat het simpel kloppen op een aantal acupressuurpunten op het lijf, je zou kunnen verlossen van allerlei angsten en nare herinneringen. Zolang we niet precies weten hoe EFT echt werkt, zal die verbazing nog wel blijven bestaan. Voor mij is altijd meer van belang wat het resultaat is, dan of een methode bewezen is.

Gary Craig, de grondlegger van EFT, baseert zijn methodiek op de volgende stelling:

“Alle negatieve emoties worden veroorzaakt door een verstoring in het energiesysteem van ons lichaam.”

EFT heft die verstoring op, zodat de energie weer vrij kan doorstromen.
Resultaat: de negatieve emotie wordt geneutraliseerd. Als gevolg hiervan kunnen negatieve emoties en fysieke klachten verdwijnen.

Hoewel er nog veel onderzoek gedaan moet worden naar EFT, weten we inmiddels wel dat het toepassen van EFT direct effect heeft op ons brein, hartslag en ademhaling. Aangesloten op een EEG apparaat laat zien dat de hersengolven direct reageren door hersenactiviteit van ontspanning te laten zien. Op dat moment ervaart de cliënt ‘ontspanning’ of het gevoel dat de emotie verdwijnt of van hem afvalt.